Na Ľubovnianskom hrade predstavia poľské korunovačné klenoty

29.07.2005 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 29. júla (TASR) - Poľské korunovačné klenoty sa \"vrátia\" po 350 rokoch na Ľubovniansky hrad. Výstavu replík vzácnych klenotov, ktoré boli v rok...
Stará Ľubovňa 29. júla (TASR) - Poľské korunovačné klenoty sa \"vrátia\" po 350 rokoch na Ľubovniansky hrad. Výstavu replík vzácnych klenotov, ktoré boli v rokoch 1655 až 1661 počas švédsko-poľskej vojny uschované na hrade v Starej Ľubovni, slávnostne otvoria v sobotu popoludní. Návštevníci ich budú môcť obdivovať do konca septembra.

Vernisáži, ktorá je súčasťou víkendových Hradných dní, bude predchádzať rekonštrukcia historických udalostí spred 350 rokov. Kastelán hradu Dalibor Mikulík TASR informoval, že v sobotu o 14. hodine sa pohne z podhradia sprievod na čele so starostom zálohovej časti územia Jurajom Lubomírskym. (Uhorský kráľ Žigmund si požičal v roku 1412 od poľského kráľa 37 tisíc kôp českých grošov, za čomu mu dal do zálohu 13 spišských miest zo saskej provincie. V poľskom zálohu zostali mestá a obce vyše tri a pol storočia, až do roku 1772).
Historický sprievod na koňoch a v dobových kostýmoch doručí klenoty na hrad, kde ich Lubomírsky odovzdá kastelánovi. \"Kým pred 350 rokmi klenoty v hrade tajne ukryli, aby boli v bezpečí pred Švédmi, my ich naopak vystavíme a ukážeme verejnosti, \" povedal Mikulík. Dodal, že presné miesto, kde v hrade boli klenoty ukryté, súčasníci nepoznajú, ale nevylúčil, že to mohlo byť v hradnej kaplnke, ktorá bola dobudovaná v roku 1647, teda krátko predtým. Výstavu replík korunovačných klenotov, ktoré zapožičal ich autor Adam Orzechowski z poľského mesta Nowy Sacz, situovali práve do hradnej kaplnky.
Atmosféru víkendových Hradných dní obohatia aj ďalšie atrakcie. V sobotu už od deviatej hodiny uvidia návštevníci vystúpenia šermiarskych skupín a ukážky dobových popráv. Program bude pokračovať aj v nedeľu. Počas víkendu bude vstupné na Ľubovnianskom hrade stáť dospelých 100 korún, deti polovicu. \"Hoci klenoty v hrade ostávajú, vstupné sa od pondelka vráti na pôvodnú sumu, teda na 60 korún pre dospelých a 30 korún pre deti, \" uzavrel kastelán.
 

Vyberte región